ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Με ελλείψεις στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση λειτουργούν τα νοσοκομειακά φαρμακεία

Με ελλείψεις φαρμακοποιών και προβλήματα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στην on line επικοινωνία με τα διάφορα τμήματα των νοσοκομείων λειτουργούν τα νοσοκομειακά φαρμακεία στην Ελλάδα.

«Σήμερα στα 136 δημόσια νοσοκομεία της χώρας υπηρετούν 240 φαρμακοποιοί ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 480. Οι συμβάσεις των επικουρικών νοσοκομειακών φαρμακοποιών που θα λήξουν το καλοκαίρι , θα έχουν ως συνέπεια να μείνουν κάποια νοσοκομειακά φαρμακεία χωρίς φαρμακοποιούς, ενώ το Προεδρικό Διάταγμα για τις κρίσεις και προσλήψεις νοσοκομειακών φαρμακοποιών που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας παραμένει από τον Ιανουάριο στο υπουργείο Εσωτερικών» αναφέρει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), Ειρήνη Τσικαλάκη, μιλώντας στο ΑΜΠΕ με αφορμή την διεξαγωγή σεμιναρίου της Ακαδημίας Ευρωπαίων Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών με θέμα «Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την οργάνωση ή την αναδιοργάνωση ενός νοσοκομειακού φαρμακείου;»

Όσον αφορά το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης , η κ Τσικαλάκη επισημαίνει ότι στα νοσοκομειακά φαρμακεία δημιουργείται πρόβλημα επειδή η ΗΔΙΚΑ έχει κοστολογήσει τις τιμές των φαρμάκων με τιμές λιανικής και όχι με τις νοσοκομειακές τιμές που ισχύουν για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων τα νοσοκομειακά φαρμακεία η κ Τσικαλάκη εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πληρώνουν τα χρέη τους στα νοσοκομεία και έτσι τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες , οι οποίες αρνούνται να δώσουν φάρμακα επειδή δεν πληρώνονται.

Πώς όμως θα έπρεπε να είναι οργανωμένο ένα νοσοκομειακό φαρμακείο; Απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει το μέλος της ΠΕΦΝΙ Δήμητρα Γεννηματά λέγοντας: «Ένα νοσοκομειακό φαρμακείο δεν πρέπει να είναι απλά μια αποθήκη διακίνησης υλικών, γιατί αυτό είναι επικίνδυνο. Ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός δεν είναι απλώς ένας διαχειριστής υλικού, έχει την ευθύνη για την ασφαλή, αποτελεσματική και ανταποδοτική θεραπεία».

Η κ Γεννηματά αναφερόμενη στο σεμινάριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών με τη συμμετοχή 50 νοσοκομειακών φαρμακοποιών από 15 χώρες της Ευρώπης, επισημαίνει ότι στόχος του είναι ο εκσυγχρονισμός της κατάρτισης των νοσοκομειακών φαρμακοποιών της Ευρώπης ώστε να υπάρξει μία σύγκλιση ανάμεσα στα κράτη μέλη.

«Το σεμινάριο αφορά την όλη λειτουργία του φαρμακείου και τη συμμετοχή του νοσοκομειακού φαρμακοποιού στην κλινική ομάδα και τις επιτροπές του νοσοκομείου και σε όλες τις διαδικασίες ελέγχου της φαρμακοθεραπείας» προσθέτει η κ Γεννηματά. 



Πηγή